Dämparservice


Mountainbike är en sport där man måste kunna lita på materialet till 100% när man flyger ut för diverse dropp och andra hinder. Extra viktigt tycker jag det är att just dämparna fungerar som dom ska.

För att jag ska veta att materialet alltid är i skick ser jag till att serva allt regelbundet. Dämparna servar jag efter ungefär 50 timmars körning och igår var det dags för just service av dämpare.

En vanlig 50 timmars service är väldigt lätt att utföra själv. Vanligtvis byter man ingenting förutom oljan innan man har kört 200 timmar. Däremot bytte jag två skumgummiringar som sitter i dämparens nedre del (den gula delen ni ser till höger på bilden ovan) Just dessa skumgummiringar var väldigt smutsiga och därav ville jag inte sätta i samma ringar igen då smuts i dämparen kan skada dämparen.

Här kan ni se hur smutsiga mina skumgummiringar var efter endast 150 timmars körning. Tänk då hur smutsigt det kan vara i dämparna om man bara servar dom en gång om året.

Efter att ha gjort rent och satt i de nya skumgummi ringarna så återstod det bara att sätta ihop dämparen och fylla på med ny olja. När det är klart satte jag tillbaka min rebound inställning likadant som den var innan jag tog isär dämparen, efter det pumpade jag i rätt mängd luft i dämparen och efter det var servicen klar!

När jag grejar med dämpare, vilket tar lite extra tid, så brukar jag endast göra en av dämparna och sedan göra den andra några dagar senare. Detta gör jag för att jag ska kunna hålla full fokus och inte vara stressad när jag grejar med cykeln. Det är oftast när man är stressad saker går sönder när man mekar.

Fundera på när du senast servade din dämpare, kanske är det dags igen? tänk på hur det såg ut i min dämpare efter endast 150 timmars total körning, och då är detta ändå tredje gången jag servar den.

Jag tycker absolut ni borde testa att göra eran dämparservice själva, det är inte så krångligt som man kan tro. Det viktigaste är att använda rätt olja samt lägga upp alla delar på ett bra ställe i ett mönster du kommer ihåg. Jag använder mig av en handduk från Franzéns Textil för att lägga upp mina delar på. Klicka här för att komma till deras hemsida!

Det var allt jag hade att dela med mig av för den här gången. Ta hand om er så hörs vi!