Träningen rullar på och jag har idag vilodag efter två dagar med fystester. På Sanda mountainbike gymnasium genomför vi fystester i form av VO2max samt Padilla test två gånger om året.

I måndags var det dags för vårens första test. VO2 max test på Concept stod på schemat. Ett sånt här test går väldigt snabbt att genomföra. Det består av en uppvärmning på ca. 20 minuter. Efter det sätter man på sig en mask som mäter syreupptaget. När testet dras igång så börjar man på en angiven intensitet som sedan stegras rätt hastigt tills man inte orkar hålla rätt angiven kadens längre (i mitt fall 90). Denna gången valde vi även att starta mitt test på lite högre intensitet för att korta ner tiden på testet, detta gör att jag lättare kan komma upp mot mitt max. Efter 8,5 minut var mitt test slut och jag la mig direkt på golvet för att hämta andan. Det är sällan jag är nervös inför test, men inför just detta testet var jag faktiskt nervös flera dagar innan.

Inför Padilla testet som kördes igår var jag däremot inte alls nervös. Enkelt förklarat går detta testet ut på att man kör en 8 minuters intervall på väldigt lätt motstånd. Efter detta blir det 4 minuters intervaller, för varje intervall stegras intensiteten. Mellan intervallerna är det 1 minuts vila där man tar ett blodprov för att mäta surheten i musklerna. På ett sånt här test får man fram sina olika träningszoner.

Det är inte förens ca. halvvägs in i testet som det börjar bli ansträngande, men när jag väl kom dit så kändes benen riktigt bra! jag satte som mål att klara av hela 400 watts – intervallen. När jag väl påbörjade den intervallen så kändes det fortfarande som att jag hade krafter kvar att ge. Efter 4 minuter hade jag klarat intervallen, vi körde på mot nästa intensitet som var 435 watt. Här höll jag däremot endast 1 minut av 4 innan benen bommade igen. Detta testet är jag riktigt nöjd med och nu väntar lite analyser av testerna innan vi kan börja använda resultaten som hjälpmedel för framtida träning.